Meerderheid internetters denkt dat openbare wifi veilig is

Zes op de tien internetgebruikers denkt dat een openbaar, niet-beveiligd wifi-netwerk veilig is. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek dat beveiligingsbedrijf Symantec onlangs uitvoerde.

Ruim de helft van alle ondervraagden weet niet wanneer een wifi-verbinding veilig is of onveilig. Slechts een kwart van de respondenten maakt gebruik van een VPN-verbinding als ze contact maken met openbare wifi.

Diefstal en identiteitsfraude
Openbare niet-beveiligde wifi-netwerken vormen een risico, omdat kwaadwillenden gemakkelijk persoonlijke informatie kunnen onderscheppen. Criminelen zetten echter ook geavanceerdere methoden in door een tweede wifi-punt op te zetten dat ze dezelfde naam geven als bijvoorbeeld een koffiesalon. Vooral het gebruik van persoonlijke accounts en internetbankieren vormt een risico. Kwaadwillenden kunnen de inloggegevens bemachtigen met alle mogelijke gevolgen van dien, zoals diefstal en identiteitsfraude.

Jongeren
Vorige maand publiceerde het CBS onderzoeksresultaten over internetgebruik. Ook daaruit blijkt dat bijna vijftig procent van de mensen verbindingen maakt met openbare, onveilige netwerken. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar scoren het hoogst: daarvan gebruikt zeventig procent niet-beveiligde wifi.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief