Protest van Facebook en Google tegen aantasting netneutraliteit

Google en Facebook gaan op 12 juli meedoen aan een grootschalig protest tegen de aantasting van netneutraliteit door de Verenigde Staten. Het zakenblad Fortune heeft dit bekendgemaakt.

Inmiddels hebben meer grote internetbedrijven aangegeven dat ze deel gaan nemen aan het protest. Amazon, Netflix, Spotify, Reddit en Twitter zullen die dag een bericht tonen op de homepage van hun websites en apps.

Notificatie
Op die manier willen ze een indruk geven hoe internet er uitziet zonder netneutraliteit. Op de berichten zal een verklaring staan, en het draaiende wieltje zal zichtbaar zijn als teken dat de pagina aan het inladen is. Voorts kan een blokkade-icoon verschijnen of de mededeling dat de internetgebruiker moet betalen. Deze notificatie wordt één keer vertoond en is door de gebruiker weg te klikken.

Netneutraliteit
Het principe van netneutraliteit houdt in dat al het internetverkeer op dezelfde manier wordt behandeld. De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) wil de regels echter veranderen. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat internetproviders toegang tot legale content mogen blokkeren, het internetverkeer mogen aanpassen in kwaliteit, en bepaalde diensten, apps en websites tegen betaling voorrang krijgen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief