Meerderheid Nederlanders herkent gekloonde stem niet

De meeste Nederlanders kunnen een echte en een gekloonde stem niet van elkaar onderscheiden. Dat stelt de Rijksoverheid op basis van onderzoek.

Moeite met herkennen

Radiopresentator Ruud de Wild sprak voor het onderzoek geluidsfragmenten in, die daarna met zijn toestemming waren gekloond. Slechts vier procent van de respondenten herkenden met zekerheid het gekloonde stemfragment. “Veel mensen hebben moeite met het herkennen van de gekloonde stemfragmenten als nep: circa 6 op de 10 mensen geeft aan te denken dat de gekloonde stem echt is en door de BN-er is ingesproken. 1 op de 10 mensen geeft aan dit zeker te weten”, aldus de onderzoekers.

Contact verbreken

Uit het onderzoek blijkt ook dat circa 25 procent van de Nederlanders niet bekend is met stemklonen. Ongeveer 30 procent heeft ervan gehoord maar weet niet precies wat het is. De Rijksoverheid raadt mensen aan om in geval van twijfel het contact direct te verbreken en zelf contact op te nemen. Tevens wordt geadviseerd om iets te vragen dat alleen de bekende zelf kan weten. Aan ander advies luidt: “Er is niks mis met ophangen. Criminelen maken gebruik van jouw behoefte beleefd te blijven.”

Klik hier voor het onderzoek van de Rijksoverheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief