Ontslagen IT’er wist 180 virtuele servers

Een IT’er is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en acht maanden vanwege het verwijderen van 180 virtuele servers. Het Engelstalige Aziatisch nieuwsnetwerk CNA heeft hier onlangs over bericht.

Slechte werkprestaties

Het gaat om een 39-jarige man die voor het Singaporese IT-bedrijf NCS werkte. Dit bedrijf levert communicatie- en technologiediensten. De aangehouden man testte er nieuwe software en programma’s. De man werd in november 2022 ontslagen wegens slechte werkprestaties. Daarna lukte het hem om in drie maanden tijd twintig keer met zijn admin-inloggegevens op systemen van NCS in te loggen. Volgens het bedrijf was dit mogelijk, omdat door een menselijke tekortkoming de admin-toegang van de medewerker niet meteen werd ingetrokken toen zijn dienstverband was beëindigd.

Script

De IT’er had een script geschreven om de virtuele servers van NCS te deleten. De aanval veroorzaakte een schade van 633.000 euro. De verdachte kon worden aangehouden aan de hand van het gebruikte IP-adres. Op zijn laptop werd het script gevonden. Uit zijn zoekgeschiedenis bleek dat hij op Google had gezocht naar het verwijderen van virtuele servers.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief