Metro San Francisco gehackt: weekend gratis reizen

Mensen die afgelopen weekend in San Francisco de metro namen, hoefden daar niet voor te betalen. Op kaartjesautomaten van de metro was te lezen: “You Hacked, ALL Data Encrypted”. Ook stond er een e-mailadres bij om de decryptiesleutel te ontvangen.

Omdat reizigers geen kaartjes meer konden kopen, werd besloten om hen gratis te laten reizen. De hacker zou 73.000 dollar hebben gevraagd om de systemen weer toegankelijk te maken, aldus de San Francisco Examiner.

Malware
De krant zocht contact met de hacker via het e-mailadres en kreeg te horen dat het om malware ging. De San Francisco Municipal Transportation Agency (SMTFA), verantwoordelijk voor de metro in de Californische stad, wilde de aanval niet bevestigen noch ontkennen volgens deze krant en de San Francisco Chronicle.

Zwakke schakel
De hacker verklaarde dat het om een ongerichte aanval ging: “Onze software probeert alles te infecteren en de SFMTA-computer was de zwakke schakel.”. Een medewerker van de SFMTA zou volgens hem ge├»nfecteerde software voor het genereren van licentiesleutels voor illegale software (keygen) hebben gedownload. De werknemer zou dit via een torrentnetwerk hebben gedaan. Omdat hij beheerdersrechten zou hebben gehad, kon de besmetting met de malware zich uitbreiden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief