Microsoft updatet wereldwijd Office ProPlus vanwege Nederlandse privacybezwaren

Microsoft gaat het softwarepakket Office ProPlus in april wereldwijd updaten. Het bedrijf doet dit naar aanleiding van privacyklachten van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid. De Amerikaanse journalistieke website Politico heeft dit afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelde in november vorig jaar dat het gebruik van dit Microsoft-softwarepakket een risico inhoudt. Gebruikers van deze software hebben geen controle over welke diagnostische gegevens naar de Verenigde Staten worden verzonden.

Meer privacy-opties

Microsoft en het Nederlandse ministerie hebben in oktober vorig jaar een overeenstemming bereikt over deze zaak. Het softwarebedrijf uit Redmond gaat voor de Nederlandse overheid een update uitvoeren. Politico voegt eraan toe dat Microsoft niet heeft gezegd dat andere gebruikers geen aangepaste versie krijgen. Hieruit kan worden afgeleid dat alle gebruikers van Microsoft Office ProPlus over meer privacy-opties gaan beschikken. Office 365 ProPlus is een volledige cloud-versie van Office, die gebruikers kunnen downloaden en lokaal kunnen installeren.

Europese privacytoezichthouders

“In de komende weken ondernemen we aanvullende stappen om het voor klanten duidelijker te maken welke data naar Microsoft gaan en waarom, en waar het delen van gegevens optioneel is,” aldus Microsoft-topvrouw Julie Brill tegen Politico. Als blijkt dat de maatregelen van Microsoft na april niet voldoende zijn, kan de Nederlandse overheid de zaak alsnog aankaarten bij Europese privacytoezichthouders, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief