Wachtwoorden honderden Nederlandse bedrijven op darkweb

Criminelen verhandelen op het darkweb inloggegevens van Nederlandse bedrijven. Degene die deze gegevens kopen, krijgen daarmee onder andere toegang tot medische dossiers en financiële gegevens. Dit blijkt uit recent onderzoek van RTL Nieuws.

Op een Russische website op het dark web worden ruim negenhonderd inloggegevens van Nederlandse bedrijven verhandeld. Internationaal zouden er 64.000 verkocht zijn, of te koop zijn. Criminelen betalen voor een set van gebruikersnaam en wachtwoord ongeveer 4 tot 15 dollar.

Medische dossiers

RTL Nieuws heeft naar eigen zeggen de inloggegevens van vijf websites aangeschaft. Hiermee waren ze in staat om medische dossiers van onder meer topsporters in te zien, alsook de administratie van ondernemers. Tevens kon de nieuwsdienst inloggen bij een praktijk voor fysiotherapie.

Topsporters

Via het account konden cybercriminelen op afstand toegang krijgen tot een database die niet was geëncrypt. De database bevatte patiëntgegevens waaronder huisadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers. RTL Nieuws was ook in staat om privégegevens van topsporters in te zien. De vijf bedrijven waarvan RTL Nieuws de inloggegevens heeft gekocht, zijn hier voorafgaand aan de publicatie over geïnformeerd door de nieuwsdienst.

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief