Noorwegen: Rusland verantwoordelijk voor hacken parlement

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Ine Marie Eriksen Søreide heeft gezegd dat Rusland achter de cyberaanval op het Noorse Parlement zit. Zij deed deze uitspraak “op basis van informatie die de overheid in het bezit heeft”.

Afgelopen augustus werd er ingebroken op e-mailaccounts van parlementsleden. Uit onderzoek is gebleken dat er bij de digitale aanval gegevens uit de e-mailaccounts zijn gedownload.

Russische ministerie

Destijds deden de autoriteiten geen mededelingen over wie zij verantwoordelijk hielden voor deze hack. Het is vooralsnog niet bekend of Noorwegen nu actie tegen Rusland gaat ondernemen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken onthield zich van commentaar. Het Russische ministerie was niet direct beschikbaar voor een reactie.

Raad van de Europese Unie

Rusland is de laatste jaren beschuldigd van cyberaanvallen op westerse landen. Afgelopen juli legde de Europese Unie voor de eerste maal sancties op wegens dergelijk aanvallen vanuit Rusland. Deze sancties waren vanwege een hackpoging in 2018 op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De Raad van de Europese Unie is sinds mei 2019 bevoegd om sancties op te leggen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief