Nederland akkoord met vingerafdruk op ID-kaart, maar ook kritisch

Alle landen van de Europese Unie hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de opslag van vingerafdrukken op identiteitskaarten te verplichten.

“Nederland heeft het onderhandelingsmandaat gesteund, omdat de concept-verordening identificatie in heel Europa op basis van de diverse identiteitskaarten en verblijfsdocumenten veiliger en betrouwbaarder zal maken,” schrijft Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Proportionaliteit

De instemming van Nederland is echter onder voorbehoud. “Nederland heeft wel met een stemverklaring een kanttekening geplaatst bij de proportionaliteit van de verplichte opname van vingerafdrukken,” aldus de staatssecretatis. Privacyorganisaties en de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) zijn het niet eens met het voorstel. De EDPS vindt dat er onvoldoende rechtvaardiging is om zowel de vingerafdruk als een gezichtsafbeelding te bewaren. Bovendien zal het voorstel volgens de Europese databeschermingsautoriteit een vergaande impact op EU-burgers hebben.

Triloog

Tijdens onderhandelingen over het voorstel heeft Nederland ook naar de EDPS verwezen. De Nederlandse regering plaatst eveneens vraagtekens bij de proportionaliteit van de maatregel. Meerdere lidstaten hebben zich al kritisch over de vingerafdrukken uitgesproken, maar zijn eveneens akkoord gegaan met het onderhandelingsmandaat. “Zodra het Europees Parlement een standpunt heeft ingenomen, zal de volgende fase van de onderhandeling starten: de triloog tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad. Het is de verwachting dat die voor het einde van het jaar zal starten,” aldus Knops.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief