Nederland ICT vreest hackende politie

De branchevereniging van ICT-bedrijven in Nederland, Nederland ICT, is bijzonder kritisch over het voorstel voor Wet computercriminaliteit III dat onlangs naar het parlement is gestuurd. Nederland ICT vindt de vasthoudendheid van de overheid om de politie de mogelijkheid te bieden in het buitenland te hacken ”verbazingwekkend”.

De vereniging vindt aspecten uit de Wet Computercriminaliteit III in tegenspraak met de samenwerking tussen ICT-bedrijven en de wetshandhavers. Juist die samenwerking is essentieel voor de Nederlandse digitale economische veiligheid.

Knooppunt
“Nederland is een belangrijk knooppunt voor internetverkeer, een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ICT-bedrijven en heeft de potentie om proeftuin voor nieuwe ict-toepassingen te worden. Vertrouwen in ICT is essentieel om deze positie te behouden,” aldus Nederland ICT.

Cyberdiplomatie
Nederland maakt zich juist sterk als voorstander van internationale samenwerking om cybercriminaliteit te bestrijden en met dit wetsvoorstel zou Nederland zelf mogen hacken. Deze visie is derhalve niet in overeenstemming met de ambities van Nederland als bevorderaar van cyberdiplomatie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief