Nederlandse overheid betaalt geen losgeld aan cybercriminelen

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten weten dat de overheid geen losgeld betaalt aan cybercriminelen.

Aanleiding voor deze uitspraak is de recente ransomware-aanval op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Door deze aanval zijn meerdere systemen van de NWO offline. Ook hebben de criminelen allerlei informatie weten te bemachtigen.

Zelfstandig Bestuursorgaan

“Ik informeer u dat NWO niet is ingegaan op de eis van de criminelen om losgeld te betalen voor het vrijgeven van bestanden. De Nederlandse overheid, waar NWO als Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) onderdeel van is, betaalt geen losgeld aan criminelen”, schrijft Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. De cybercriminelen zijn inmiddels gestart met het online plaatsen van de buitgemaakte informatie.

SURFcert

NWO onderzoekt op dit moment wat de impact is van de aanval. De organisatie doet dit in samenwerking met een securitybedrijf en SURFcert, het Computer Emergency Response Team van SURFnet. “Lopende het onderzoek kan noch NWO, noch het kabinet, verdere mededelingen doen over deze kwestie. Mijn ministerie heeft nauw, dagelijks contact met NWO. Daarnaast zijn de NCTV, de Autoriteit Persoonsgegevens en de politie ge├»nformeerd”, aldus Van Engelshoven.

Klik hier voor de brief van minister Van Engelshoven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief