Piek in CEO-fraude

Meer dan 430 bedrijven in Nederland zijn de laatste weken belaagd door fraude-mails. Hierbij ging het om CEO-fraude, oftewel business email compromise. Bij tien tot vijftien organisaties werd er door criminelen succesvol geld ontvreemd.

In totaal ging het daarbij volgens de Nationale Politie om ongeveer 1 miljoen euro. Een mogelijke verklaring voor deze piek is de vakantieperiode, waardoor er minder medewerkers op de financiële afdeling aanwezig zijn.

Nederland specifiek meegenomen
“Het kan zijn dat de personele bezetting bij bedrijven minder is, waardoor het meer kans van slagen heeft. Omdat niet de hele financiële administratie bezet is,” aldus Marijn Schuurbiers, teamleider van het Team High Tech Crime van de politie. “CEO-fraude is niet exclusief Nederlands, maar Nederland wordt wel specifiek meegenomen,” stelt Schuurbiers verder. “We hebben zelfs meegemaakt dat een opdrachtgever een half miljoen euro schade opliep,” zei Maarten IJzermans van Recherchebureau Hoffmann Bedrijfsrecherche hierover tegen BNR.

Drie miljard dollar
Bij CEO-fraude pretenderen criminelen de CEO of een andere directeur of bestuurder van een organisatie te zijn. Ze bellen met een medewerker van de financiële afdeling en verzoeken om een aanzienlijk geldbedrag over te boeken naar een buitenlandse bankrekening. Vorige maand maakte de FBI bekend dat criminelen de afgelopen jaren op deze manier ruim 3 miljard dollar hebben buitgemaakt. Daarmee behoort CEO-fraude tot de ernstigste vormen van cybercrime.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief