Overheid verwerkt gegevens energielabel zonder juridische grondslag

De overheid verwerkt al jaren persoonsgegevens voor de uitgifte van het energielabel aan woningeigenaren zonder dat dit een juridische grondslag heeft. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting heeft dit aan de Tweede Kamer geschreven.

MijnOverheid

De overheid geeft sinds 2015 labelafschriften uit via energielabelvoorwoningen.nl en sinds 1 april 2021 via Mijn.Overheid.nl. “Om het afschrift van het energielabel beschikbaar te kunnen stellen, verwerkt Logius het BSN, het adres en het afschrift van het energielabel van de persoon die ingelogd is. Logius heeft geconstateerd dat de juridische grondslag hiervoor ontbreekt”, verklaart De Jonge.

AVG

Het ontbreken van de grondslag is in eerdere analyses niet aan het licht gekomen, verduidelijkt de minister. Het betreft zowel woningeigenaren als huurders. Vanaf 1 juli van dit jaar zal DigiD- en MijnOverheid-aanbieder Logius wel over deze benodigde grondslag beschikken. Het verwerken van persoonsgegevens zal dan conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) plaatsvinden. “Dit betekent dat het energielabel-afschrift voor ingeschrevenen (waaronder huurders) vanaf het eerste moment rechtmatig beschikbaar kan worden gesteld”, aldus De Jonge.

Klik hier voor de brief van Minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief