Overheidssites met uniforme domeinnaamextensie beter te herkennen

Burgers kunnen websites van de overheid beter herkennen als deze een uniforme domeinnaamextensie hebben zoals .overheid.nl. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Overheidsportfolio

Mensen zijn niet altijd in staat om te beoordelen of overheidsinformatie die online staat ook daadwerkelijk afkomstig is van de overheid. Daardoor kunnen burgers in de veronderstelling zijn dat een website van de overheid is, terwijl dit niet het geval is, of andersom. “Het blijkt dat een uniforme domeinnaamextensie zorgt voor betere herkenning van overheidswebsites”, verklaren de onderzoekers. “Het valt dan ook aan te raden om voor websites, e-mailberichten, social media berichten en apps een uniforme domeinnaamextensie te gebruiken, zodat het overheidsportfolio voor de burger beter te herkennen is.”

Andere landen

Op landelijk niveau zijn er meer dan 1.800 overheidswebsites. Deze hebben verschillende naamgevingen en huisstijlen. Het registreren van een .nl-domeinnaam is eenvoudig voor kwaadwillenden. Vervolgens kunnen ze phishingaanvallen op burgers uitvoeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tegenover het AD laten weten dat demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering eind dit jaar de nieuwe domeinnaamextensie voor overheidswebsites bekend zal maken. Het kan bijvoorbeeld .overheid.nl of .gov.nl. zijn. Verschillende andere landen hanteren al een aparte extensie voor websites van de overheid.

Klik hier voor het onderzoek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief