Phishingaanvallen via QR-codes

De politie heeft afgelopen woensdag gewaarschuwd voor phishingaanvallen met QR-codes. Kwaadwillenden verzenden e-mails en brieven met deze codes die naar een phishingsite linken.

In de mails, die afkomstig lijken te zijn van een bank, staat dat de ontvanger een nieuwe bankpas dient aan te vragen of een app moet controleren. Dat zou via de QR-code in het bericht mogelijk zijn.

Bankrekening

In werkelijkheid wordt de ontvanger via de QR-code omgeleid naar een phishingsite. Op deze fake-site wordt om allerlei gegevens van het slachtoffer gevraagd. Hiermee kunnen de criminelen toegang tot de bankrekening van het slachtoffer krijgen. “Het gevaar zit hem erin dat u niet kunt zien welke informatie er in zo’n QR-code staat. U kunt vooraf de URL die hoort bij een QR-code namelijk niet zien. Wanneer u een QR-code scant van een onbekende, weet u nooit zeker wat u doet”, waarschuwt de politie.

Telefoonnummer officiële website

De politie raadt mensen aan om goed op te letten en om nooit zomaar QR-codes te scannen. “Zorg dat u zeker weet met wie u te maken heeft voordat u er eentje scant. Laat u niet onder druk zetten. Als u de gevraagde informatie ook op een andere manier kunt geven, kies daar dan voor”, aldus de politie. Mensen die denken met een verdachte QR-code te maken te hebben, krijgen het advies om contact op te nemen met de organisatie die als afzender wordt vermeld. De politie benadrukt om niet het telefoonnummer in de brief of e-mail te bellen, maar het telefoonnummer dat op de officiële website van de organisaties staat vermeld.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief