Google moet FBI buiten VS opgeslagen e-mails overhandigen

Google moet volgens de Amerikaanse rechter e-mails die buiten de Verenigde Staten worden bewaard aan de FBI geven. De uitspraak is opvallend, omdat Microsoft dit eerder niet hoefde te doen van de rechter.

Bij Google gaat het om een binnenlandse fraudezaak waarbij de FBI had gevraagd de mails te overhandigen. Google weigerde dit echter. De rechter vindt dat er geen sprake is van inbeslagname van de e-mails als FBI-agenten deze op Amerikaans grondgebied inzien.

Privacyschending
“Hoewel het opvragen van elektronische data van meerdere datacentra van Google in het buitenland de potentie voor het schenden van de privacy heeft, vindt de daadwerkelijke privacyschending pas plaats bij de openbaarmaking in de Verenigde Staten,” aldus de uitspraak. Google heeft laten weten beroep aan te tekenen. Het bedrijf vindt dat de rechter van eerdere precedenten afwijkt.

Microsoft

In een vergelijkbare zaak vorig jaar moest Microsoft eveneens van de rechter e-mails die zich in buitenlandse datacentra bevinden, aan Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten afstaan als zij erom zouden vragen. In hoger beroep werd dit echter ontkracht. Serviceproviders die zich in de Verenigde Staten bevinden, konden volgens de rechter niet worden gedwongen om toegang tot e-mails te verschaffen die alleen op buitenlandse servers worden bewaard.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief