Schiphol gaat experimenteren met kunstmatige surveillance

Schiphol gaat in november volgend jaar een proef uitvoeren, waarbij het gedrag van passagiers via camera’s en kunstmatige intelligentie wordt gemonitord.

Aan de hand van de output zullen risicoprofielen worden opgesteld. De test zal uitsluitend met vrijwilligers en acteurs worden uitgevoerd. NRC heeft dit recentelijk gepubliceerd.

Tresspass

De test is onderdeel van een Europees project Tresspass. Een consortium van 22 Europese partijen neemt eraan deel, waaronder Schiphol en de marechaussee. De camera’s zullen afwijkend gedrag van passagiers monitoren.

Risicoprofiel

De beoordeling van passagiersgedragingen worden samengevoegd met andere gegevens, waarmee risicoprofielen worden samengesteld. Een voorbeeld is of een reiziger met contant geld betaalt. “Als we weten dat iemand zijn ticket cash heeft afgerekend, kan dat een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij detectie wil vermijden,” aldus Dimitris Kyriazanos van het Griekse onderzoeksinstituut Demokritos en mede-co√∂rdinator van het project.

Eerste testlocatie

Schiphol zal eind volgend jaar de eerste testlocatie zijn voor Tresspass. Andere tests staan gepland voor een grensovergang tussen Polen en Wit-Rusland, en voor de internationale terminal van de haven in het Griekse Piraeus. Het project zou voldoen aan de Europese privacywetgeving volgens Kyriazanos.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief