Politie-taskforce om ransomware te bestrijden

De Nederlandse politie heeft een speciale taskforce opgericht die criminaliteit via ransomware gaat aanpakken.

De Ransomware Taskforce is een initiatief van de Eenheid Oost-Brabant. Het Team High Tech Crime (THTC) en de regionale cybercrimeteams gaan er hun krachten in bundelen.

Criminele proces

“We kijken naar het hele criminele proces rond ransomware, bijvoorbeeld waar fouten zitten in de achterliggende infrastructuur. Die gebruiken we om het criminele netwerk neer te halen”, aldus Marijn Schuurbiers van het Team High Tech Crime. Doel van de taskforce is om schade en slachtoffers te voorkomen, het criminele proces te verstoren en daders aan te houden.

Ook zelf maatregelen nemen

“Dat doen we samen met publieke en private partners en in internationaal verband”, verduidelijkt Matthijs Jaspers van het Cybercrimeteam Oost-Brabant. Hij voegt eraan toe dat bedrijven zelf ook maatregelen kunnen nemen om de kans op een aanval met ransomware te minimaliseren. Als voorbeelden noemt hij het maken van back-ups, het installeren van beveiligingsupdates en antivirussoftware en het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA).

2FA structureel toepassen

Jaspers: “We zien dat criminelen de bedrijven die hiervan gebruikmaken links laten liggen. Het omzeilen ervan kost de criminelen te veel moeite en er is een groot aanbod aan potentiĆ«le slachtoffers die geen 2FA hebben. Als Nederlandse bedrijven 2FA structureel gaan toepassen, zal dat impact hebben op het aantal gedupeerden.”

Klik hier voor het nieuwsbericht van de politie over de Ransomware Taskforce.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief