Politie vindt 7,3 miljoen unieke e-mailadressen bij verdachten bankhelpdeskfraude

De politie heeft lijsten met 7,3 miljoen unieke e-mailadressen gevonden bij 6 verdachten van bankhelpdeskfraude. Van deze e-mailadressen zijn er 5 miljoen van Nederlandse burgers.

Phishingaanvallen

De adressen worden gebruikt voor phishingaanvallen. Eind januari zijn 6 verdachten aangehouden die 30 slachtoffers opgelicht zouden hebben voor een bedrag van in totaal 70.000 euro. “Dat de verdachten voor deze zaak zijn aangehouden, betekent helaas niet dat deze lijsten verdwijnen. Deze lijsten worden verhandeld en opnieuw gebruikt door cybercriminelen”, licht de politie toe.

Kamer van Koophandel of DigiD

De verdachten hebben volgens de politie op grote schaal phishingmails verzonden. Deze zagen eruit alsof ze afkomstig waren van de Kamer van Koophandel of DigiD. Als de ontvangers ervan via deze mails informatie achterlieten, werden ze meestal een dag later gebeld door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Deze vertelde de slachtoffers dat ze waren gehackt. Vervolgens kregen ze de opdracht om een programma te installeren op hun computer. Op deze manier konden de criminelen via internetbankieren geld ontvreemden.

Klik hier voor het bericht van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief