Popcorn Time-ransomware verandert slachtoffers in daders

Onderzoekers van het Malware Hunter Team waarschuwden onlangs voor de malware Popcorn Time. Gebruikers waarvan de computer is geïnfecteerd krijgen de keuze: of 1 bitcoin (circa 735 euro) aan losgeld betalen of minstens twee andere computers infecteren met dezelfde malware.

Zodra de twee nieuwe slachtoffers hebben betaald, ontvangt het eerste slachtoffer een sleutel om weer toegang tot zijn bestanden te krijgen. De naam van de Popcorn Time-ransomware heeft overigens niets te maken met de illegale streamingdienst Popcorn Time.

Referallink
De ransomware verstrekt het slachtoffer een referallink. Als het slachtoffer het losgeld niet wil betalen, moet hij ervoor zorgen dat twee andere internetgebruikers op deze link klikken. Als ze dat doen, wordt de Popcorn Time-ransomware ook bij hen op de computer geïnstalleerd.

Inventiever en brutaler
Het slachtoffer krijgt zeven dagen bedenktijd. Als hij na die tijd het losgeld niet heeft betaald en ook geen nieuwe slachtoffers heeft gemaakt, dan is hij zijn bestanden voorgoed kwijt. Kortom: cybercriminelen bedenken niet alleen steeds inventievere ransomware, ze worden ook steeds brutaler.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief