Ruim eenvijfde van de gebruikers opent phishingmails

Uit een onderzoek van Verizon blijkt dat 23 procent van de mensen die een phishingmail ontvangt, die opent. Het aantal mensen dat ook de e-mailbijlagen opent, is elf procent. Dat is een stijging ten opzichte van vorige jaren.

Wel is het aantal mensen gedaald dat op phishingsites wachtwoorden invult. Uit het rapport van Verizon blijkt ook dat een phishingcampagne van tien e-mails al genoeg is om, met negentig procent zekerheid, daadwerkelijk een slachtoffer te maken.

Detectie en response
Bij het uitvoeren van phishingtests bleek dat de helft van de gebruikers, binnen één uur, de links in de beruchte e-mails had geopend. De eerste phishingmail was zelfs al binnen anderhalve minuut geopend. Verizon adviseert organisaties om hun personeel beter te trainen, e-mails te filteren en de mogelijkheden te verbeteren voor detectie en response.

Patchen
Organisaties worden ook geadviseerd om hun software te patchen. Maar liefst 99,9 procent van alle aangevallen kwetsbaarheden is ouder dan één jaar. Dat toont aan dat organisaties niet, of niet snel genoeg, beveiligingsupdates installeren. In 2014 werden er nog aanvallen gedetecteerd op kwetsbaarheden uit 1999. De meeste lekken bleken uit 2007 te stammen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief