Selfies met rijbewijs risico voor identiteitsfraude

Nederlandse jongeren die hun rijbewijs hebben gehaald en daarvan een selfie op internet plaatsen, lopen een groot risico op identiteitsfraude. Het gaat hierbij om foto’s waarop het rijbewijs, met alle gegevens daarop, duidelijk is te zien.

Op het dark web, het verborgen deel van internet, verhandelen criminelen de foto’s. De selfies zijn interessant, omdat criminelen zich ermee voor kunnen doen als iemand anders. RTL nieuws heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

Hashtag

Volgens het onderzoek van RTL hierover, zou het gaan om “honderden potentiële slachtoffers”. Nederlandse tieners plaatsen op sociale media vaak foto’s met hun net behaalde rijbewijs in hun hand. Omdat de gegevens op het rijbewijs vaak zichtbaar zijn, is hier sprake van een datalek. De jongeren gebruiken bovendien hashtags als #rijbewijs, #geslaagd of #rijbewijsgehaald, waardoor de foto’s gemakkelijk en snel te vinden zijn op internet. Een set aan rijbewijsfoto’s kost op het dark web 50 tot 80 euro. Een enkele selfie met de afbeelding van een rijbewijs wordt voor gemiddeld 2,50 euro verhandeld.

CMI

Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) benadrukt dat er steeds meer zaken online gedaan worden. “Hierdoor is het makkelijker je voor te doen als een ander,” waarschuwt het CMI. Op deze wijze slagen criminelen erin om onder meer telefoonabonnementen op naam van iemand anders af te sluiten, of om aankopen te doen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief