Thuiswinkel.org pleit voor digitale ME

Cybercriminelen van wie bekend is dat ze mensen oplichten, kunnen hier soms maandenlang mee doorgaan voordat hun malafide winkel uit de lucht wordt gehaald.

Na tips van oplichtingsslachtoffers ontdekte de NOS verscheidene webwinkels waar de politie voor waarschuwt. Ondanks dat er soms wel honderden klachten over deze online shops te vinden zijn, staan deze nog steeds online.

Thuiswinkel.org

De betrokken bedrijven en organisaties vinden dat dit soort oplichting beter bestreden moet worden. “Wij pleiten voor een digitale ME”, stelt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org, die bonafide webwinkels vertegenwoordigt. “Als er op straat iets gebeurt, dan stuur je de Mobiele Eenheid erop af en die grijpt dan in.” Online ontbreekt het daaraan, is zijn mening. “De politie geeft er geen prioriteit aan.”

Betaalketen

Ook Betaalvereniging Nederland, betaalverwerker Mollie, branche-organisatie WebwinkelKeur en de Fraudehelpdesk willen graag een betere aanpak van fraude via internet. “Een overkoepelende aanpak zou welkom zijn”, aldus Mollie-directeur Gaston Aussems. “De vele partijen die betrokken zijn bij de betaalketen werken nu onvoldoende samen.”

Marktplaats

Onder meer vanwege de coronacrisis nam het aantal aangiften van aan- en verkoopfraude dit jaar met 37 procent toe in vergelijking me het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van de politie. Dat is inclusief andere vormen van online zoals fraude op Marktplaats.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief