UWV verzamelde illegaal gegevens via UWV.nl en Werk.nl

Het UWV heeft op illegale wijze gegevens van uitkeringsgerechtigden vergaard. De overheidsinstantie had op zijn websites UWV.nl en Werk.nl heimelijk cookies geplaatst om gebruikers te volgen. NOS en Nieuwsuur hebben hier onlangs over bericht.

Fraude-algoritme

Tevens werd bijgehouden hoelang mensen waren ingelogd. Bezoekers van de UWV-websites konden op deze manier worden geĆÆdentificeerd en gekoppeld aan hun IP-adres. Zo was het UWV in staat om te achterhalen of mensen een WW-uitkering ontvingen terwijl ze in het buitenland verbleven. Het is alleen onder strenge voorwaarden toegestaan om tijdens een WW-uitkering naar het buitenland te gaan. Het UWV analyseerde de verzamelde informatie met het fraude-algoritme Risicoscan Verblijf Buitenland.

Geen enkele juridische basis

Op basis van een onbekend aantal kenmerken kende het algoritme een risicoscore toe aan mensen. Als deze score hoog was, verrichtte het UWV nader onderzoek. Alle bezoekers van de UWV-sites werden op deze manier gevolgd door de instantie. Omdat hier echter geen enkele juridische basis voor was, is het UWV hiermee begin dit jaar gestopt. Honderden onderzoeken die aan de hand van de gegeven risicoscores plaatsvonden, zijn beƫindigd. Ook als er sprake was van aantoonbare fraude. Het UWV wilde niet dat minister Van Gennip van Sociale Zaken de Tweede Kamer hierover zou informeren om, naar eigen zeggen, fraudeurs niet wijzer te maken. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de uitkeringsinstantie om opheldering gevraagd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief