Vervanging UZI-pas, nieuw inlogmiddel voor zorgpersoneel

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil een nieuw inlogmiddel waarmee zorgverleners toegang krijgen tot systemen om patiƫntgegevens op te vragen. Dit dient ter vervanging van de huidige Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI)-pas.

Wet Diaz

Zorgverleners loggen nu op veel verschillende manieren in om medische gegevens te raadplegen en uit te wisselen. “Vaak zijn deze manieren van inloggen niet veilig en interoperabel. Een uniforme, veilige en betrouwbare manier van inloggen ontbreekt en dit vormt een obstakel voor meer elektronische gegevensuitwisseling in de zorg”, zo is te lezen in het voorstel voor de Wet digitale identificatie en autorisatie in de zorg (Wet Diaz).

Wet digitale overheid

Het huidige UZI-stelsel voor zorgpersoneel zou niet schaalbaar zijn en slechts voor een beperkt aantal systemen te gebruiken. Bovendien vindt het personeel de UZI-passen gebruikersonvriendelijk en duur. De nieuwe wet maakt de inzet van andere inlogmiddelen mogelijk. Zorgaanbieders en zorgmedewerkers kunnen deze nieuwe inlogmiddelen ook gebruiken voor hun eigen elektronische uitwisselingssystemen. Het betreft inlogmiddelen die onder de Wet digitale overheid zijn goedgekeurd en onder de standaard NEN 7518 zijn gecertificeerd.

Klik hier voor het voorstel voor de Wet digitale identificatie en autorisatie in de zorg.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief