Veel Locky-aanvallen op Nederlands bedrijfsleven

ICT-beveiliger Eset zegt een toename van Locky-infecties in Nederland te zien. Vooral het bedrijfsleven wordt via e-mails aangevallen met het JS/Danger.Script. Het bestand dat als attachment met de mail wordt meegezonden, opent een programma waardoor de malware kan binnendringen in het systeem van de ontvanger.

“We zien nu voornamelijk aanvallen op systemen in het bedrijfsleven, waar de agressieve malware-variant zich eerst voornamelijk richtte op consumenten,” zegt het Slowaakse Eset.

Europese aanvalsgolf

Het ICT-beveiligingsbedrijf denkt dat er op dit moment een Europese aanvalsgolf plaatsvindt. In Nederland is ruim de helft van de Eset-klanten belaagd door minstens één geïnfecteerde e-mail. Daarmee staat Nederland op de vierde plaats in Europa: alleen in Luxemburg (67 procent), Tsjechië (60 procent) en Oostenrijk (57 procent) zijn meer bedrijven bestookt met e-mails met ransomware. Meestal halen de kwaadaardige scripts Locy binnen.

Security-bewustzijn
Dave Maasland, managing director van Eset Nederland zegt hierover: “Aanvallers misbruiken het goede vertrouwen van medewerkers. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat een groter security-bewustzijn het belangrijkste wapen is in de strijd tegen deze ransomware.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief