Webbouwer steelt 100.000 euro via backdoor

Een 35-jarige websitebouwer uit Friesland is door de politie aangehouden. Hij wordt verdacht van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk. Bij zijn opdrachtgevers zou hij met behulp van speciale software (een backdoor-constructie) gebruikersnamen en wachtwoorden van medewerkers gestolen hebben.

Vervolgens gebruikte hij deze inloggegevens om in te breken op de sociale media-accounts en de e-mail-accounts van zijn slachtoffers. Het zou om honderden mensen gaan, van wie hij tussen de 100 en 7.000 euro stal. In totaal heeft hij op deze manier rond de 100.000 euro buitgemaakt, aldus de politie.

Taalgebruik
De webbouwer ging gedegen te werk. Hij bestudeerde het individuele taalgebruik van zijn slachtoffers in de e-mails die hij van hen had onderschept. Vervolgens vroeg hij vrienden van het slachtoffer op sites als Facebook om geld, wat zij daadwerkelijk hebben gedaan.

Verschillende wachtwoorden
De politie kreeg de malafide webbouwer in het vizier toen twee jaar geleden aangifte was gedaan door een webwinkel. Producten bleken op naam van een andere persoon besteld te zijn. Vervolgonderzoek leidde tot meer, soortgelijke aangiftes, waarnaar het onderzoek nog verder werd uitgebreid. De politie raadt mensen aan om verschillende wachtwoorden voor verschillende webdiensten te gebruiken: “Zorg voor sterke wachtwoorden en wijzig deze regelmatig. In dit geval kon de verdachte met de inloggegevens van een webshop zich soms ook toegang verschaffen tot de socialmedia- en mailaccounts van gebruikers.”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief