Website Kadaster onvoldoende beveiligd: miljoenen woonadressen in te zien

De beveiliging van de website van het Kadaster was jarenlang onvoldoende. Hierdoor hadden onbevoegden toegang tot miljoenen woonadressen. RTL Nieuws maakte dit afgelopen maandag bekend.

Naam en adres

Op de website van het Kadaster staat informatie over woningen en de eigenaren ervan. Een deel van de site is afgeschermd. Deze is bedoeld voor geautoriseerde professionele gebruikers, zoals makelaars, advocaten, notarissen en deurwaarders. Zij kunnen hier uitgebreidere informatie opzoeken. Onder andere hoeveel ervoor een woning is betaald en wie de eigenaar is. Het is ook mogelijk om op naam te zoeken, waarna het bijbehorende adres wordt getoond.

Professioneel account

RTL Nieuws ontdekte echter dat het voor iedereen mogelijk is om een professioneel account voor het afgeschermde deel aan te maken. Het enige wat hiervoor nodig is, is het opgeven van een willekeurig rekeningnummer en een bedrijf dat geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel. “Dit lek vormde een groot gevaar voor bedreigde journalisten, activisten en politici. Maar ook iedereen die te maken heeft met een boze, stalkende ex. Er kon zomaar opeens iemand op de stoep staan om hen te bedreigen, of erger. Wij hebben daarom het Kadaster meteen opgedragen dit lek te dichten,” aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

eHerkenning

Het Kadaster erkent dat het vragen van een KVK-nummer en bedrijfsnaam “niet volledig waterdicht” is. Gebruikers kunnen ook via eHerkenning inloggen. “Dit persoonsgebonden inlogmiddel geeft meer zekerheid voor overheid en burger maar kan vanwege de huidige wetgeving nog niet verplicht worden gesteld”, laat een woordvoerder weten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief