Zorgen bij Autoriteit Persoonsgegevens om volgverkeerslichten: volledige ritten in kaart te brengen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor de privacyrisico’s van slimme stoplichten. Net zoals detectielussen meten deze volgverkeerslichten hoeveel verkeer er langskomt. Detectielussen verzamelen echter, in tegenstelling tot slimme stoplichten, geen persoonsgegevens.

Volledige ritten

De verkeerslichten maken contact met de apps op de smartphones van weggebruikers. Dat gebeurt meestal zonder dat de gebruikers dat weten. AP: “Zo kunnen de verkeerslichten op grote schaal persoonlijke informatie van mensen verzamelen.” Met de vergaarde data zijn volledige ritten in kaart te brengen, inclusief datum, tijd en snelheid.

Camera’s

“Omdat wegbeheerders (Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten) weten waar de verkeerslichten staan, kunnen zij weggebruikers volgen. Zeker wanneer wegbeheerders ook camera’s inzetten bij de verkeerslichten”, stelt de AP. De privacytoezichthouder voegt daaraan toe dat de wegbeheerders niet goed hebben nagedacht over de privacyrisico’s. Tevens is niet altijd duidelijk met wie deze data wordt uitgewisseld, noch wie verantwoordelijk is voor het verzamelen en gebruiken ervan.

Klik hier voor het bericht van de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief